Oud-Sovjetstaten richten Euraziatische Unie op

Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland hebben donderdag een akkoord bereikt over het oprichten van een Euraziatische Economische Unie. De samenwerking moet de economische banden tussen de drie voormalige Sovjetstaten verder aantrekken en de onderlinge handel verder stimuleren. De statenbond wordt begin volgend jaar officieel gevormd, zo werd donderdag bekend.

De leiders van de drie lidstaten waren al sinds maandag bijeen in de Kazachse hoofdstad Astana om over de unie te spreken. Volgens de Russische president Vladimir Poetin wordt de samenwerking tussen de landen door het opzetten van de alliantie naar 'een hoger niveau' getild, zei hij na het ondertekenen van het verdrag.

Sinds 2010 zijn Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland al lid van een douane-unie, met vrije handel en gelijke douanetarieven. Met de nieuwe unie, die op 1 januari van volgend jaar wordt opgericht, wordt de samenwerking vooral uitgebreid. Zo gaan de landen onder meer hun beleid op het gebied van industrie en landbouw op elkaar afstemmen.

Ook op het gebied van arbeid en transport willen de landen een uniformer beleid opstellen. Toch blijven de lidstaten nadrukkelijk van elkaar gescheiden, benadrukte Poetin. De Euraziatische Economische Unie is volgens hem vooral een manier om de positie van de drie landen op de wereldmarkt te versterken.