Boetes voor Utrechtse krakers

Zeven krakers die twee jaar geleden uit een woning in Utrecht werden gezet, moeten ondanks fouten van het Openbaar Ministerie allen een boete van 250 euro betalen. Dat heeft de politierechter woensdag bepaald.

De krakers werd 'wederrechtelijk vertoeven' ten laste gelegd. Volgens hun advocaat was de politie op 12 juni 2012 onrechtmatig de twee-onder-een-kapwoning aan 't Zand binnengetreden. De rechter oordeelde dat er fouten zijn gemaakt in het dossier, maar vond dat geen reden om de boete te wijzigen.

Het pand in De Meern werd met veel moeite door de politie ontruimd. Enkele activisten ketenden zich vast aan betonblokken, waardoor de ontruiming een dag duurde. De activisten kregen een boetevoorstel van het Openbaar Ministerie, maar geen van hen ging daar op in.

De schadeclaim van 170 duizend euro, die de eigenaar van de woning had ingediend, kon volgens de politierechter niet worden toegekend. De schade komt niet door de uitzetting, maar door de jaren dat de krakers in het pand hebben gewoond, aldus de rechter. De eigenaar kan zich nu tot de civiele rechter wenden.