[Giro] Aanvaller Pirazzi pakt etappe

Stefano Pirazzi heeft de zeventiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Op een kilometer van de streep ontsnapte de Italiaan uit de overgebleven kopgroep van vijf man. Hij bezorgt daarmee zijn ploeg Bardiani-CSF de derde etappeoverwinning deze Giro. Het was voor de 27-jarige Pirazzi de eerste overwinning bij de profs.

De Belg Tim Wellens (Lotto-Bellisol) sprintte achter Pirazzi naar de tweede plaats. Jos van Emden was op de veertiende plaats de beste Nederlander. Het peloton kwam op ruim een kwartier binnen. In het klassement veranderde weinig.

Vooraf werd verwacht dat er deze etappe goede kansen zouden liggen voor vluchters. Er ontstond dan ook een grote kopgroep van 26 renners. Van Emden van Belkin was de enige Nederlander. De best geplaatste renner was Damiano Cunego, die op ruim drie kwartier achterstand staat, dus de groep kreeg een grote voorsprong.

Op 28 kilometer van de streep ontsnapte Thomas de Gendt uit de groep. De Belg van Omega Pharma-Quick-Step kreeg Pirazzi, Wellens, Jay McCarthy en Matteo Montaguti met zich mee. Het vijftal pakte een halve minuut voorsprong en de rest kon niet meer terugkeren.