Spits drie keer zo druk door Hemelvaartweekeinde

De spits valt woensdag door het hemelvaartweekeinde bijna drie keer zo druk uit. Er staan files richting het midden van het land, de Veluwe en de Friese meren, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Normaal staat op een woensdagmiddag op het hoogtepunt 120 kilometer file, maar even na 17.00 uur was dat al 320 kilometer. Dat komt niet alleen door vakantiegangers. Op de Moerdijkbrug ging een vrachtwagen kapot. Daardoor stond op de A16 van Rotterdam naar Breda zo'n achttien kilometer file.

Op de A7 bij Joure stond het verkeer enige tijd in beide richtingen vast door een ongeluk met twee vrachtwagens. "Een andere klapper is de A27 bij Utrecht. Bij knooppunt Oudenrijn is tijdens werkzaamheden zand weggespoeld waardoor een weg dreigt te verzakken. Daardoor zijn enkele rijstroken dicht en is het niet meer mogelijk vanaf de A12 vanuit Den Haag de A2 richting Den Bosch op te gaan", zegt de woordvoerder. "Dat zorgt op de wegen rond Utrecht voor de nodige problemen."

Dinsdag bereikte de spits nog een hoogtepunt van 315 kilometer, terwijl de piek normaal rond de 150 kilometer ligt. Dat kwam toen door de regen, maar die speelt nu geen rol van betekenis. "De meeste regen is het land al uitgetrokken, alleen in het noorden regent het nog maar daar staan geen files."