'Accijnsonderzoek Wiebes broddelwerk'

Het onderzoek van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) over de effecten van de accijnsverhoging op diesel en lpg is 'broddelwerk'. Dat laat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt woensdagmiddag weten in een reactie. Hij eist op basis van de Wet openbaarheid bestuur (Wob) de onderliggen de stukken en berekeningen.

Omtzigt snapt niets van die berekeningen. Op basis van de cijfers die Wiebes zelf geeft zouden de accijnsinkomsten moeten dalen, maar de bewindsman presenteert een stijging. "Ik kan dat echt niet plaatsen", zegt de CDA'er. "Als de cijfers niet consistent zijn, hoe moet ik er dan chocola van maken?"

Hij wil daarom de onderliggende stukken hebben en heeft daarom verzocht op basis van de Wob. Volgens Omtzigt is het de eerste keer dat de Kamer om informatie vraagt op basis van die wet. Hij denkt dat Wiebes de gevraagde informatie binnen anderhalve week kan leveren. Daarna wil hij een debat met de staatssecretaris.

Omtzigt voerde de afgelopen maanden stevig oppositie tegen de accijnsverhoging. De politicus is ervan overtuigd dat de tegenvallende inkomsten voor pomphouders in de grensstreek een direct gevolg is van de accijnsverhoging. Wiebes spreekt dat tegen. De teruglopende inkomsten lijken slechts ten dele het gevolg van de verhoging. Daarnaast lagen de inkomsten het eerste kwartaal 51 miljoen hoger dan dezelfde periode vorig jaar, aldus Wiebes.