Belgische hockeyers ook blij met vierde plaats WK

Trainer Marc Lammers van België zal juichen bij een podiumplek op het WK hockey dat zondag in Den Haag van start gaat. "Maar ik ben ook tevreden met een vierde eindklassering", zei hij woensdag tijdens een persconferentie van de Belgische hockeybond. Naast Lammers maken ook de Nederlanders Jeroen Delmee (assistent-coach) en Frank Lijstra (keeperstrainer) deel uit van de staf.

In aanloop naar het WK wonnen de Belgen vorige week een vierlandentoernooi, waarin ze Duitsland, Engeland en Nederland achter zich lieten. Ook buiten het veld laten de Belgen niets aan het toeval over. In Den Haag kaapten ze als eerste het hotel dat het dichtst bij het Kyocera Stadion ligt weg. "Om zo de files van en naar het sportcomplex te vermijden. Dat vind ik heel belangrijk", aldus Lammers. "Het hotel ligt ook op loopafstand van hockeyclub Cartouche, waar wij onze trainingen afwerken."

De omstandigheden in Den Haag lijken prima voor Lammers en zijn mannen. "Er worden veel Belgische supporters verwacht en in het Kyocera Stadion is een zeer snel kunstgrasveld aangelegd", aldus Lammers. Dat veld kan de Belgische staf wel bekoren.

Over het veld in het tweede, speciaal voor het WK aangelegde Greenfields Stadion zijn de Belgen minder te spreken. "De bal stuitert daarop te veel," zei Charlotte de Vos, captain van de Belgische vrouwen. "Het schijnt dat ze 's nachts over de velden rijden om ze aan te drukken, ik hoop dat het helpt."

Ook over de bal is wat onzekerheid omdat de internationale hockeyfederatie FIH nog maar enkele dagen geleden heeft besloten met een nieuwe, donkergele bal te gaan spelen. Geen van de teams heeft al met deze bal kunnen oefenen. "De bal lijkt iets harder dan eerder gebruikte ballen", vindt assistent-coach Delmee. "Maar alle teams hebben daar natuurlijk mee te maken."