ANWB-directeur wordt Nationale Ombudsman

Guido van Woerkom wordt waarschijnlijk de nieuwe Nationale Ombudsman. De huidige directeur van de ANWB is door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken voorgedragen als opvolger van Alex Brenninkmeijer, die in december zijn functie neerlegde.

De Tweede Kamer vergadert op 3 juni over de voordracht. Als de Kamer akkoord gaat, wordt hij waarschijnlijk in het najaar beëdigd.

De post is vacant sinds Alex Brenninkmeijer overstapte naar de Europese Rekenkamer. Hij vervulde de functie sinds 2005. Sinds januari neemt Frank van Dooren zijn taken waar. Hij was de vervanger van de Nationale Ombudsman en kon worden ingeschakeld als de ombudsman zijn ambt langere tijd niet kan vervullen.

De Nationale Ombudsman behandelt onafhankelijk en onpartijdig klachten van burgers over de overheid. Het prestigieuze ambt is een Hoog College van Staat.

Dat de in 1955 geboren Van Woerkom stopt als directeur van de ANWB was al bekend. Hij legt zijn werk neer op 1 augustus. Hij is dan vijftien jaar directeur geweest van de bond.

Via Twitter laat Van Woerkom weten zijn voordracht 'een grote' eer te vinden. "Van vier miljoen leden naar zestien miljoen Nederlanders", zegt hij verwijzend naar het aantal ANWB-leden.