Merendeel wil langer doorwerken voor hoger pensioen

De meeste werknemers die bij hun werkgever pensioen opbouwen werken liever langer door en betalen een hogere premie dan dat ze op hun oude dag een lager pensioen ontvangen. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer dan de helft van de werknemers begrijpt dat langer moet worden gewerkt om het stelsel betaalbaar te houden nu mensen steeds ouder worden en langer gezond blijven. Ruim een kwart van de ondervraagden vindt het echter logischer dat de pensioenen omlaag moeten om de kosten te drukken. Langer doorwerken is voor veel mensen niet realistisch, aldus het CBS.

Meer dan een kwart van de ondervraagden, een opvallend grote groep volgens het CBS, had geen mening over de kwestie. Volgens een zegsman van het CBS is dat een gevolg van gebrekkig inzicht van werknemers van pensioenkwesties.

Langer doorwerken en hogere premies krijgen bij de meerderheid de voorkeur omdat de ondervraagden vinden dat mensen die tegen de pensioenleeftijd aanzitten voor dit pensioen hebben betaald. De belangrijkste reden om voor een hogere premie nu, en een hogere pensioenuitkering later te kiezen, is om de levensstandaard te kunnen behouden en om leuke dingen te kunnen blijven ondernemen.

De leeftijd van de ondervraagden bepaalde voor een belangrijk deel de keuze. Bijna zes op de tien personen in de leeftijdsgroep tussen 55 en 65 jaar verkiezen hogere premies voor werknemers en werkgevers boven lagere pensioenen. Slechts vijftien procent vindt dat de pensioenen, waar die groep binnen enkele jaren recht op heeft, omlaag moeten. Bij de leeftijdscategorie tussen de 25 en 35 jaar is ruim dertig procent daar voorstander van. Toch vindt ook in die groep bijna 45 procent dat de premies omhoog moeten.