China trekt teugels aan in aanloop naar herdenking

Een Chinese medewerkster van de Japanse krant Nikkei is eerder deze maand in China opgepakt. De arrestatie staat in verband met de 25e verjaardag van het neerslaan van de democratiseringsbeweging op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing, begin volgende maand. Dat hebben de krant en familieleden van de journalist gezegd.

Xin Jian werkt op het bureau van de krant in Chongqing, in het zuidwesten van China. Op 13 mei werd ze aangehouden, naar het schijnt wegens ordeverstoring.

Op 4 juni is het 25 jaar geleden dat de Chinese autoriteiten op bloedige wijze een einde maakten aan de protestacties op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen). Er vielen honderden doden. Sindsdien probeert de Communistische Partij iedere vorm van herdenking van de gebeurtenissen te voorkomen.

Xin is niet de eerste die dit jaar in aanloop naar de verjaardag is opgepakt. Andere arrestanten zijn mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang en journalist Gao Yu. Een van de oprichters van de Moeders van Tiananmen, die de nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt, is onder huisarrest geplaatst.