'Bankroet Free Record Shop is teken vooruitgang'

Het faillissement van Free Record Shop, woensdag precies een jaar geleden, is een teken van vooruitgang. Dat zegt retailexpert Cor Molenaar. De markt voor de winkel, die twee maanden geleden opnieuw faillissement aanvroeg, is volgens hem volledig verdwenen. De keten is eerder deze maand overgenomen door Boekenvoordeel.

"Ik heb er geen fiducie in", zegt Molenaar, voormalig commissaris bij Polare, over de overname door de keten van goedkope boekwinkels. "Het klinkt negatief, maar eigenlijk is het een teken van de vooruitgang. De kolenboer bestaat ook niet meer. Tegenwoordig ga je voor muziek of naar een platenspeciaalzaak, of je downloadt van internet."

Free Record Shop werd na het faillissement vorig jaar overgenomen door Procures, dat ook de noodlijdende boekwinkels van Selexyz en De Slegte overnam en omvormde tot Polare. Procures nam minder dan de helft van de 94 Free Record Shop-winkels over. Van de 755 banen bleven er 183 over.

Maar ook na die afslanking kreeg Procures de Free Record Shop niet op de rit. In maart probeerden de investeerders winkels om te vormen tot een ramsjketen met oude, goedkope cd's en dvd's. Dat was een maand nadat Procures zijn boekenketen Polare failliet had zien gaan.

Eind april moest ook Free Record Shop, voor de tweede keer in een jaar tijd, faillissement aanvragen voor de ongeveer veertig overgebleven vestigingen. De verwachting was dat het doek daarmee definitief was gevallen, maar twee weken later meldde zich Boekenvoordeel, dat zestien winkels wilde overnemen. In die winkels zou plaats zijn voor in totaal dertig werknemers, nog geen vijf procent van het personeelsbestand van een jaar eerder.

"Ik heb er geen enkel vertrouwen in", zegt Molenaar over de overname door Boekenvoordeel. Het verkopen van oude, goedkope cd's en dvd's in fysieke winkels is volgens hem geen businessmodel. "Je kunt er misschien best een beetje geld mee maken, maar bestendig is het niet. Het gaat niet om lage prijzen, de markt is er gewoon niet meer."

Boekenvoordeel, dat ongeveer 120 winkels heeft in Nederland en België, maakt waarschijnlijk op korte termijn meer bekend over de toekomstplannen voor Free Record Shop.