Onderhandelingen leenstelsel woensdag verder

Het overleg tussen kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks over het afschaffen van de bestaande studiebeurs in 2015 wordt woensdagochtend voortgezet. Bij het overleg zullen opnieuw de fractievoorzitters aanschuiven. Dat melden bronnen in Den Haag dinsdag.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil de bestaande studiebeurs afschaffen en omzetten in een lening. Om de plannen voor de invoering van een leenstelsel door de Eerste Kamer te krijgen moet Bussemaker zich verzekeren van de steun van beide oppositiepartijen.

D66 en GroenLinks willen de garantie dat ook studenten met armere ouders de stap naar de hogeschool of universiteit kunnen maken. Met name jongeren met laagopgeleide ouders en jongeren die de overstap van het mbo naar het hbo zouden namelijk afhaken bij de invoering van een leenstelsel. Beide partijen dringen ook aan op het behoud van het gratis reizen voor studenten.

Details over het mogelijke akkoord zijn niet bekend. De Volkskrant wist eerder op de dag te melden dat het kabinet D66 en GroenLinks tegemoet wil komen door twee- tot driehonderd miljoen euro uit te trekken voor verzachting van de maatregelen. In het regeerakkoord was de invoering van een leenstelsel ingetekend op een besparing van 810 miljoen euro.

Met D66 en GroenLinks wordt al maandenlang onderhandeld. Vanwege een gebrek aan steun bij deze partijen besloot de bewindsvrouw eind vorig jaar nog de invoering van het leenstelsel een jaar uit te stellen. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) voerde dinsdag voor de Tweede Kamer actie tegen de afschaffing van het leenstelsel. Volgens de LSVb is afschaffen van de studiebeurs slecht voor het hoger onderwijs.