PVV-jacht op EP-partners verloopt moeizaam

De PVV krijgt het steeds moeilijker om een rechts-populistische fractie in het Europees Parlement te vormen. Dinsdag haakten de Zweden Democraten af. Woensdag gaat de speurtocht naar bondgenoten in Brussel verder.

Partijleider Jimmie Åkesson van de Zweden Democraten, die met twee zetels in het nieuwe Europarlement komen, zei dinsdag dat hij liever in zee gaat met de eurosceptische groep van het Britse UKIP en de Deense Volkspartij. En die willen niets te maken hebben met Wilders' vrienden van het Franse Front National.

Dat is een flinke tegenslag voor Wilders en FN-leider Marine Le Pen, die 25 Europarlementariërs uit zeven landen nodig hebben om een eigen groep te vormen. Dat zou hen geld, spreektijd, voorzitterschappen van commissies - kortom, macht - opleveren.

PVV en FN haalden zelf respectievelijk vier en 24 zetels in het Europarlement, en kunnen rekenen op de Oostenrijkse Freiheitlichen (vier zetels), Vlaams Belang (een) en het Italiaanse Lega Nord (vijf). Woensdag praat Le Pen in Brussel met Lega Nord en andere gelijkgezinden over de vorming van een eigen groep. Wilders heeft eerder aangekondigd er ook bij te zijn.

Er zijn nog meer partijen aan de rechterflank, maar die zijn niet allemaal even acceptabel. Le Pen zag zich dinsdag genoodzaakt te ontkennen dat ze met de Griekse neonazi's van Gouden Dageraad (drie zetels) en het antisemitische Jobbik uit Hongarije (drie) wil praten. De Duitse neonazistische NPD (een zetel) is al helemaal taboe.

Er blijven echter nog kandidaten over voor Wilders en kompanen. Zo zouden het Poolse Congres van Nieuw Rechts (vier zetels) en de rechtse antibezuinigingspartij Onafhankelijke Grieken (een zetel) in aanmerking kunnen komen. Maar Wilders heeft zich in deze landen niet populair gemaakt met zijn anti-Polenmeldpunt en uitspraken over luie Grieken.

Dan zijn er nog wat conservatieve partijen, zoals de Duitse Familiepartij (een zetel), de Slowaakse 'Gewone Mensen en Onafhankelijke Persoonlijkheden' (een), anticorruptiepartijen als het Sloveense 'Ik Geloof' (een) en Bulgarije zonder Censuur (twee), en groenrechtse partijen in Duitsland (ÖDP, een) en Portugal (Aardepartij, twee). Die zouden echter net zo goed voor het conservatieve, centrumrechtse of zelfs het groene blok kunnen kiezen.

Le Pen en Wilders voelen de concurrentie van andere rechtse groepen in hun nek. De eurosceptische groep Europa van Vrijheid en Democratie (EFD) van de UKIP zoekt nieuwe leden, nu sommige niet zijn herkozen of zijn overgelopen.

Lega Nord is al weg en zit nu bij de FN/PVV-kern. De Deense Volkspartij lonkt naar de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), de groep rond de Britse Conservatieve Partij en haar Tsjechische en Poolse bondgenoten. De Denen zouden wel eens de Finnenpartij (twee zetels) uit het EFD kunnen meenemen, en misschien ook de Zweden Democraten op sleeptouw nemen.

De EFD hoopt dan weer wel de Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland (zeven zetels) te strikken. De Nederlandse SGP zit bij de EFD, maar zou zich ook bij lijstgenoot ChristenUnie kunnen voegen in de conservatieve ECR.

Zo blijft het aan de rechterflank nog schuiven met heel veel partijpolitieke puzzelstukjes. Tot juli, want dan moeten de groepen in het Europarlement gevormd zijn.