Vmbo'ers mogen wiskunde-examen opnieuw maken

Vmbo'ers die hun eindexamen wiskunde hebben verprutst vanwege onduidelijkheid over de gebruikte rekenmachine mogen hun examen opnieuw doen. Het gaat specifiek om examenkandidaten van de leerweg vmbo-kb, meldt het College voor Examens (CvE) dinsdag. De calculator in het computerexamen van vorige week maandag zorgde voor te veel verwarring.

De calculator heeft een speciale toets om een positief getal om te zetten naar een negatief getal en andersom. "Ondanks dat leerlingen met de digitale rekenmachine geoefend hadden voorafgaand aan het centraal examen, bleken sommige leerlingen niet van deze manier van invoeren op de hoogte", aldus het college.

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) stroomden dan ook de klachten binnen. Hoewel wel een proeftoets was meegeleverd waarin de knop kon worden gebruikt, kan het zijn dat leerlingen net de toetsen hebben geoefend waarin die ene opgave niet was opgenomen. "Leerlingen kunnen hier hinder van hebben ondervonden", meldt het CvE. "Uiteraard is dat niet de bedoeling."

Het exameninstituut weet niet hoeveel van de duizenden leerlingen die het examen hebben gemaakt daadwerkelijk de dupe zijn. Eindexamenkandidaten die hinder hebben ondervonden mogen het digitale centrale examen opnieuw maken van de onderwijsinspectie. Dit kan binnen het tijdvak dat duurt tot en met 18 juni. De school moet bepalen of de kandidaat er daadwerkelijk last van heeft gehad.