Helft topmannen VS verdient meer dan tien miljoen

Voor het eerst verdient de helft van de Amerikaanse topmannen meer dan tien miljoen dollar (7,3 miljoen euro). Dat blijkt uit onderzoek van AP en Equilar naar de beloningen bij bedrijven die staan genoteerd aan de S&P 500.

De salarissen van Amerikaanse topmannen stegen vorig jaar met 8,8 procent. Het salaris van een gemiddelde werknemer in Amerika steeg met 1,3 procent. De helft van de topmannen verdiende meer dan 10,5 miljoen dollar (7,7 miljoen euro). Een jaar eerder was dat nog 9,6 miljoen dollar.

Het is het vierde jaar op rij dat de salarissen van Amerikaanse topmannen steeg. Een chief executive officer van een Amerikaans bedrijf in de S&P 500 verdient nu 257 keer meer dan een gemiddelde werknemer. In 2009, het jaar nadat de financiële crisis uitbrak, was dat nog 181 keer zoveel.

De sterke salarisstijging komt onder meer doordat de aandelenpakketten van de bestuurders veel meer waard werden. De S&P 500 steeg vorig jaar met dertig procent. De topmannen kregen vorig jaar gemiddeld zo'n 4,5 miljoen dollar aan aandelen.

De best verdienende topman was Anthony Petrello van Nabors, een bedrijf dat oliebedrijven bijstaat. Hij kreeg 68 miljoen dollar. Zestig miljoen daarvan was een eenmalige uitkering, omdat zijn bedrijf graag wilde dat zijn arbeidscontract werd herzien. In het oude contract had hij recht op enorme bonussen en moest het bedrijf tientallen miljoenen dollars betalen mocht hij arbeidsongeschikt raken, of overlijden.

Andere topmannen in de top tien zijn Robert Iger van Walt Disney (plek zeven, met 34 miljoen dollar) en David Zaslav van Discovery Communications (plek acht, met 33 miljoen dollar). In de top tien staan geen bankiers. De salarissen van Wall Street-bankiers stegen wel het snelst, met 22 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen aan de top meer verdienen dan mannen. De helft van de twaalf topvrouwen verdiende meer dan 11,7 miljoen dollar. Bij de 325 mannen was dat 10,5 miljoen.