China wil einde 'gewetenloze' spionage VS

Een Chinese overheidsinstelling heeft de Verenigde Staten opgeroepen te stoppen met hun 'gewetenloze' cyberspionage. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag. Uit onderzoek zou blijken dat China een belangrijk doelwit is van Amerikaanse spionage.

Het onderzoek van het Internet en Media Onderzoekscentrum 'bevestigt het bestaan van spionageactiviteiten gericht tegen China', aldus het rapport. Bij het onderzoek zijn documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden gebruikt. De VS worden beschuldigd van het met voeten treden van het internationaal recht.

"De Verenigde Staten misbruiken als supermogendheid hun politieke, economische, militaire en technologische hegemonie om schaamteloos andere landen te begluren, waaronder hun eigen bondgenoten", aldus het rapport. "De Amerikaanse spionageoperaties gaan veel verder dan louter 'terrorismebestrijding' en laten het ware gezicht van de VS zien, gericht op het najagen van eigenbelang waarbij morele integriteit compleet wordt veronachtzaamd."

De uitlatingen komen een week nadat Amerikaanse aanklagers vijf Chinese militairen hadden aangeklaagd voor cyberspionage. Zij zouden Amerikaanse bedrijfsgeheimen hebben gestolen. Ook toen zei Beijing dat juist de VS zich op grote schaal aan cyberspionage schuldig maken.