Weinig overlast en schade door noodweer

De onweersbuien die maandag over het land trekken, hebben vooralsnog niet voor veel problemen gezorgd. Afgezien van wat straten die blank kwamen te staan, lijkt de overlast en de schade mee te vallen.

In Overijssel kwam in korte tijd zo veel water naar beneden dat de afvoerputten het in sommige straten niet aankonden. Onder meer in Nieuwleusen en Vroomshoop stonden straten onder water en kwamen putdeksels omhoog, zo is te zien op foto's die mensen op Twitter hebben gezet.

In het buurtschap Beerze, bij Ommen, raakte een dak van een boerderij beschadigd en waaiden takken van de bomen door een windhoos. Ook in Raalte en Epse waren volgens RTV Oost meldingen van stormschade.

In het Gelderse Millingen aan de Rijn waaide een boom om en in Arnhem en Renkum liepen straten onder. Verder viel de schade en overlast in de provincie volgens Omroep Gelderland mee.

Het natte weer zorgde ook voor een drukke avondspits. Op het hoogtepunt stond het verkeer over 239 kilometer vast. Volgens de Verkeersinformatiedienst was de maandagavondspits dit jaar nog niet eerder zo druk.

Meteorologen van weeronline.nl hadden al gewaarschuwd dat de buien zwaar konden uitpakken. Lokaal kon wel dertig tot veertig millimeter vallen, zo zeiden ze. Normaal valt in de hele maand mei zo'n zestig millimeter neerslag.

In het hele land is nog altijd code geel van kracht. Pas na middernacht neemt de kans op onweer af. Er valt nog wel af en toe een bui. Ook dinsdag belooft een regenachtige dag te worden. In het midden en zuiden kan het opnieuw gaan onweren.