Stroomopwekkende TRON-snelwegen

Wegen en parkeerplaatsen die stroom opwekken, je waarschuwen voor een blokkade op de weg en sneeuw laten verdwijnen. Dat is het idee achter Solar Roadways. De techniek is tot nu toe beperkt tot de oprit van bedenkers Julie en Scott Brusaw maar ze hebben ondertussen al meer dan één miljoen dollar opgebracht om het verder te ontwikkelen.

De 'solar roadways' bestaan uit panelen van gehard glas met daarin zonnepanelen, een verwarmingselement en LED-lampjes. De panelen kunnen ook beelden laten zien. Hierdoor is het mogelijk om verschillende rijstroken te weergeven, een parkeerplaats (opnieuw) in te richten of om verschillende speelvelden op een sportterrein te tonen.

Als alle wegen in de Verenigde Staten omgetoverd worden tot deze TRON-achtige wegen, zou dit volgens Solar Roadways drie keer zoveel energie opwekken als dat er nu in de VS wordt verbruikt. Helaas moeten daarvoor alle wegen eventjes opnieuw worden aangelegd, wat ook weer een prijskaartje heeft. Hierna leveren alle zonnepaneeltjes wel weer energie en geld op.

Het project is vooralsnog op de Verenigde Staten gericht, maar nu de spanningen tussen de Europese Unie en Rusland oplopen is een alternatief voor olie hier misschien ook wel handig. Bekijk hieronder het schreeuwerige introductiefilmpje.