Witte Huis lekt naam CIA-chef in Afghanistan

De Amerikaanse regering heeft in een e-mail aan duizenden journalisten per ongeluk de naam van de hoogste CIA-functionaris in Afghanistan onthuld. De naam van de functionaris, die werd aangeduid als 'chief of station' in Kabul, stond op een lijst met mensen die president Barack Obama zaterdag tijdens een verrassingsbezoek aan de luchtmachtbasis Bagram zou spreken. De lijst kwam uiteindelijk terecht bij zo'n zesduizend mensen die op de perslijst van het Witte Huis staan.

Persbureau AP heeft de naam van de functionaris niet gepubliceerd op verzoek van het Witte Huis. Zijn leven en dat van zijn familie zou erdoor in gevaar kunnen komen. De fout is vooral het Witte Huis aan te wrijven, omdat die tot tweemaal toe niet heeft opgemerkt dat de naam van de CIA-functionaris op de lijst stond.

Het bewust onthullen van de naam van een functionaris wiens naam geheim moet worden gehouden is onder de Amerikaanse wet strafbaar. Voormalig CIA-agent John Kiriakou werd in januari tot dertig maanden cel veroordeeld nadat hij had bekend dat hij aan een verslaggever de naam van een undercoveragent had doorgegeven. In 2003 werd bekend dat Valerie Plame voor de CIA werkte. Haar naam werd bekendgemaakt door medewerkers van president George Bush die haar man in diskrediet wilden brengen, omdat hij kritiek had op de invasie in Irak. Uiteindelijk kreeg een naaste medewerker van vicepresident Dick Cheney dertig maanden cel. Na ingrijpen van Bush hoefde de schuldige zijn straf niet uit te zitten.

Mensen die voor de operationele tak van de CIA werken krijgen vaak een schuilidentiteit, om zo hun eigen leven en dat van hun bronnen te beschermen.