RTL-baas heeft schoon genoeg van kritiek

RTL-baas Erland Galjaard is de kritiek op de programma’s van 'zijn’ zenders zat. Volgens hem kan alles wat die maken "op een ongelofelijke dosis wantrouwen rekenen’’, zegt hij in een interview met het AD.

,,Nog voordat er 1 minuut beeld is uitgezonden, schreeuwen zogenaamde deskundigen moord en brand. Dat wij over de rug van mensen, kinderen zelfs, kijkcijfers willen scoren. Dat we alleen maar geld willen verdienen. En het publiek gelooft het, want ja, het is op Nieuwsuur. Uiteindelijk volgen de scheldpartijen op websites.’’

De programmadirecteur spreekt voor het eerst over de ophef rond pestprogramma Project P. omdat RTL steeds een ,,bak stront over zich heen krijgt" bij de lancering van nieuwe shows. "Je moest de mailtjes eens lezen van die kinderen van Project P. Over hoe ontzettend geholpen die zich voelen." De pesters waren naar zijn zeggen zelfs blij met de beelden omdat ze zo groot verdriet konden voorkomen. "En we doen ook aan nazorg. Maar ach, dat wil niemand meer horen."

Galjaard: "De hele sfeer is constant: wij verdienen over de rug van die mensen. Zo is het niet. Wij lezen gewoon de krant, kijken wat er gebeurt in de wereld. Ja, we maken amusement met programma’s als Ik hou van Holland, maaróók programma’s waarin we maatschappelijke thema’s aankaarten. Waar mensen nu mee worstelen. Overgewicht, de financiële crisis, pestgedrag, de Voedselbank."

Bij de publieke omroep zou hij volgens hem overal mee wegkomen. ,,Nu is het: 'die klootzak wil overal geld mee verdienen'.’’

RTL-baas heeft schoon genoeg van kritiek
RTL-baas heeft schoon genoeg van kritiek (Foto: ANP)