OM eist achttien jaar cel voor doden 'huisslaaf'

Het Openbaar Ministerie heeft achttien jaar cel geëist tegen de 31-jarige Baris S. voor het stelselmatig mishandelen van zijn huisbaas met de dood tot gevolg. Het 51-jarige slachtoffer uit Zaandam moest 'jarenlang een tiran naast zich dulden', zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Alkmaar.

Justitie gaat ervan uit dat S. zijn huisbaas als huisslaaf gebruikte, geld afhandig maakte en stelselmatig ernstig mishandelde. Het slachtoffer werd bovendien onder druk gezet met extreem geweld, stelt het OM op basis van getuigenverklaringen.

De huisbaas overleed 17 augustus aan een inwendige bloeding. Volgens justitie komt dit doordat S. hem met een ijzeren staaf in zijn buik heeft geslagen. De officier van justitie vindt dat de maatschappij maximaal moet worden beschermd tegen de verdachte, die volgens haar een kort lontje heeft.

De verdachte gaf de mishandelingen toe, maar wilde niet vertellen waarom hij dit deed. Hij ontkende donderdag dat hij zijn huisbaas heeft gedood. "Ik heb hem alleen maar geholpen", zo zei hij.

De rechtbank doet 5 juni uitspraak.