Meer loon voor groot deel ov-personeel

Het overgrote deel van het personeel van de openbaarvervoerbedrijven in Nederland ontvangt de komende twee jaar structureel meer loon. De medewerkers van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET krijgen er net als de Amsterdamse collega's ongeveer drie procent bij. De chauffeurs van het streekvervoer strijken omgerekend ongeveer vier procent meer op. Dat hebben de vakbonden donderdag bekendgemaakt.

CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten bereikten donderdag een akkoord over de cao OV, die voor dertienduizend mensen geldt in het streekvervoer en bij het ov in Utrecht. Het personeel krijgt met terugwerkende kracht 35 euro per maand extra per 1 januari, en een procent meer per 1 juli. In 2015 komt daar nog een procent loon bij en wordt de eindejaarsuitkering met vierhonderd euro verhoogd.

Naast het loon zijn er ook afspraken gemaakt over een doorlopend sociaal plan en over een vierdaagse werkweek voor 60-plussers. Door het uitvoerend personeel, de buschauffeurs, is de werkgelegenheidsgarantie bovendien verlengd tot begin 2016.

Het personeel van de Rotterdamse RET krijgt een structurele loonsverhoging van 1,3 procent. Daarnaast krijgen de medewerkers een eenmalige bonus van driehonderd euro bruto vanwege de goede rapportcijfers van de RET en vanaf volgend jaar een volledige dertiende maand. Alles bij elkaar betekent de nieuwe cao voor de laagste schalen een loonsverhoging van bijna drie procent, rekent Abvakabo FNV voor.

De bonden bereikten woensdag al een akkoord met het Amsterdamse ov-bedrijf GVB. De structurele loonsverhoging voor de Amsterdamse medewerkers is 0,6 procent. Daarnaast krijgt iedereen er vijftig euro bruto per maand extra bij. De vakbonden hadden bij het GVB gedreigd met acties.