Rusland zet veto in tegen Syriëresolutie

Rusland zal bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn vetorecht gebruiken om een resolutie over de crisis in Syrië tegen te houden. Met de resolutie wordt de crisis in Syrië doorverwezen naar het Internationaal Strafhof, dat in dat geval beschuldigingen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door de strijdende partijen kan onderzoeken. Rusland spreekt van een 'publiciteitsstunt' en zegt dat de resolutie een politieke oplossing voor het Syrische conflict kan schaden.

Tientallen landen willen dat het ICC zich over Syrië buigt. Frankrijk verzocht om een stemming over de resolutie. Die wordt donderdag gehouden. Rusland, permanent lid van de Veiligheidsraad, heeft echter al drie keer eerder zijn veto uitgesproken over een resolutie over Syrië en de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin liet weten dat zijn land dat donderdag opnieuw zal doen. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van de Syrische regering.

Deze week werd driftig gelobbyd over de resolutie. Zeker 58 landen namen de ongebruikelijke stap een beroep te doen op alle 193 VN-lidstaten zich achter de resolutie te scharen. Omdat Syrië zich nooit heeft aangesloten bij het ICC kan de crisis in het land alleen op gezag van de Veiligheidsraad worden doorverwezen. Dat gebeurde in het verleden al met conflicten in Darfur en Libië.

Syrië zelf vraagt lidstaten de resolutie niet te steunen. Het bewind in Damascus spreekt van een 'bevooroordeeld' document en een poging 'iedere kans op een vreedzame oplossing voor de Syrische crisis te saboteren'.