Mijlpaal: meer lp's dan cd's verkocht

Voor het eerst in decennia verkoopt vinyl beter dan cd's. Dat meldt Metro op basis van platenlabel Excelsior Recordings. Het nieuwe album Absence of the Sun van de Belgische band Triggerfinger werd tot op heden meer op lp dan op cd verkocht.

Het label noemt de gebeurtenis 'een mijlpaal'. In 1985 werden er voor het eerst meer cd's dan lp's van een album verkocht: dat was het geval bij het Dire Straits-album Brothers in Arms. Sindsdien namen lp- en cassetteverkopen af en steeg de cd-verkoop. Die verkoop kreeg de afgelopen tien jaar door digitale verkoop flinke klappen te verwerken.

Hoewel de Nederlandse muziekmarkt in 2013 groeide met 1,1 procent naar 130 miljoen euro in totaal, nam de cd-verkoop met 19,2 procent af. Nog slechts 58,4 procent van de muziek wordt op fysieke geluidsdragers aangeschaft.

Vinyl neemt daarentegen al jaren een vlucht. In 2013 steeg de verkoop van 6 naar 7 miljoen euro en de eerste vier maanden van '14 noteren een verkoopstijging van 20 procent tegenover het eerste kwartaal van '13.

Volgens platenlabel PIAS wordt vooral gitaarmuziek veel op vinyl aangeschaft. Het hangt vooral ook van de band en de fans af: terwijl de Editors slechts 8 procent op lp verkopen is dat bij andere artiesten flink meer.

Genoemde voorbeelden zijn Daft Punk, Depeche Mode, Johnny Cash en Mötorhead, 'maar klassiekers van The Doors, Pink Floyd en David Bowie verkopen bijna net zo goed.'


De title track van de cd die de langspeelplaat 29 jaar geleden voor 't eerst versloeg.