Slachtoffers zedenzaak Cuijk spreken niet openbaar

De slachtoffers in de Cuijkse zedenzaak, die gebruik gaan maken van hun spreekrecht, zullen hun verhaal niet in het openbaar doen. Dit heeft de rechtbank in Assen woensdag beslist. Vier vrouwen vertellen vrijdag achter gesloten deuren over het misbruik door de 49-jarige zedenverdachte Frank R. Tien slachtoffers hebben een schadevergoeding ingediend. Ook deze vorderingen worden achter gesloten deuren behandeld.

De rechtbank vindt de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers belangrijk. Ook wil de rechtbank dat ze zonder remmingen kunnen vertellen over de impact die dit misbruik op hen heeft gehad. De slachtoffers waren minderjarig toen zij met de zedenverdachte in aanraking kwamen.

Frank R. wordt 21 strafbare feiten verweten waaronder verkrachting, grooming en ontucht met minderjarige meisjes. Dit gebeurde onder meer via de webcam en in levenden lijve. R. wordt ook verdacht van het bezit van ruim 5500 kinderpornografische afbeeldingen en ruim vierduizend filmpjes. Die maakte hij met zijn webcam.

Justitie wist de identiteit van twaalf meisjes te achterhalen met wie de man lijfelijk contact heeft gehad. Negen deden uiteindelijk aangifte. Via het beeldmateriaal konden 81 slachtoffers, onder wie dertien jongens, worden getraceerd met wie R. ontuchtige handelingen via de webcam heeft gehad. Twaalf van hen deden aangifte.

De man werd op 19 mei vorig jaar in Middelstum aangehouden met een 12-jarig meisje dat hij aan het ouderlijk gezag had onttrokken. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem ervan het kind op een gewelddadige wijze te hebben verkracht.

De rechtbank trekt vier dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak. R. verscheen woensdagochtend voor het eerst in het openbaar voor de rechters. De man maakte een gespannen indruk. Hij zei mee te willen werken aan het proces, 'behalve als het te confronterend is'.