Te weinig woningen voor ex-asielzoekers

Gemeenten hebben grote moeite om asielzoekers die in Nederland mogen blijven aan een woning te helpen. Gemeenten moeten nog bijna 4500 mensen een onderkomen geven, terwijl er alweer 5500 extra asielzoekers zijn bijgekomen. Dat bevestigt een woordvoerder van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag na berichtgeving in dagblad Trouw.

De verwachting is dat hun aantal nog flink zal groeien gezien de toename van het aantal asielzoekers de afgelopen weken. Velen komen uit Eritrea, een land waar de omstandigheden zo erbarmelijk zijn dat veel van deze mensen een Nederlandse verblijfsvergunning zullen krijgen en dus een huis nodig hebben.

"Het is niet zo dat gemeenten hun best niet doen", aldus de COA-woordvoerder. "Het is gewoon lastige materie. De taakstelling van gemeenten om een huis te geven is vorig jaar verhoogd en dit jaar nog eens." Daarnaast is het moeilijk inschatten welke huizen er precies nodig zijn, aangezien de samenstelling van de groep asielzoekers telkens wisselt. Soms hebben gemeenten gerekend op eengezinswoningen, terwijl er huizen nodig zijn voor mannen alleen, aldus het COA.

Trouw meldt verder dat van de 403 gemeenten er maar 76 in slagen om hun streefgetal te halen. "Maar dat cijfer kan bijna niet kloppen, het is te laag", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Wat het correcte cijfer is, kon zij echter niet direct zeggen.

De VNG onderschrijft wel dat het lastig is om asielzoekers snel een woning te geven. Door stagnatie op de woningmarkt wordt dit alleen maar moeilijker. "De woningmarkt zit op slot, mensen blijven mede door de economische crisis zitten waar ze zitten", aldus de woordvoerder. "Bovendien neemt het aantal sociale huurwoningen af. Verder gaat het telkens om maatwerk, is het een alleenstaand persoon, een gezin of juist een gehandicapte. Dat maakt het lastig."

Wanneer een asielzoeker mag blijven koppelt het COA deze persoon aan een gemeente. Deze moet vervolgens binnen twaalf weken een huis zoeken, veelal in de sociale sector omdat een asielzoeker met een bijstandsuitkering niet meer kan betalen.

Vluchtelingenwerk Nederland stelt in de krant dat er snel een oplossing moet komen. Want ten eerste raken de asielzoekerscentra overvol, omdat de mensen nergens heen kunnen. Ten tweede remt het de inburgering van asielzoekers.