China roept ambassadeur VS op matje om spionage

China heeft dinsdag de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen in verband met de aanklacht tegen vijf Chinese militairen die verdacht worden van economische cyberspionage. Het Chinese ministerie van defensie waarschuwde bovendien voor 'ernstige schade' aan de betrekkingen tussen Washington en Beijing. Het is duidelijk dat China woedend is over de Amerikaanse beschuldigingen. Beijing noemde Washington zelfs 'de grootste aanvaller van de Chinese cyberspace'.

Maandag werden de vijf Chinese spionnen aangeklaagd. Ze zouden hebben ingebroken in computersystemen van zes Amerikaanse ondernemingen om bedrijfsgeheimen te achterhalen. Daar hebben Chinese ondernemingen economische voordelen uit kunnen trekken. Slachtoffers van de spionage waren de Amerikaanse metaalindustrie en bedrijven die zich richten op zonne- en kernenergie. De verdachten worden diefstal van geheime documenten en economische spionage ten laste gelegd.

Beijing ontkent dat het achter de spionage zit en zei zelf slachtoffer te zijn van hackers. De Chinese regering spreidt echter weinig daadkracht tentoon als het aankomt op klachten uit het buitenland. "De Amerikaanse beschuldigingen tegen Chinees personeel zijn volledig ongegrond en absurd", schreef het Chinese staatspersbureau Xinhua slechts.

Het Chinese ministerie van defensie waarschuwde de VS dat de beschuldigingen tot gevolg hebben dat de geleidelijk opwarmende betrekkingen weer bekoelen. "De VS hebben door hun acties de toewijding aan gezonde, stabiele, betrouwbare betrekkingen tussen de beide legers verraden en het wederzijds vertrouwen beschaamd", aldus het ministerie.

De Chinese regering maakte tevens bekend dat China uit een samenwerkingsproject met de VS stapt. Mogelijk blijft het daar niet bij; de Chinese regering waarschuwde voor verdere vergeldingsmaatregelen.