'Teeven wil van enkelband af'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil af van de enkelband. De bewindsman zou geen moeite doen om zijn plan voor elektronische detentie in de senaat te redden, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De elektronische detentie is onderdeel van de bezuinigingsplannen op het gevangeniswezen, die Teeven moet doorvoeren. Het idee is dat gevangenen het laatste deel van hun straf thuis uitzitten en in de gaten worden gehouden met een enkelband met zendertje.

De partijen die in de Tweede Kamer achter het voorstel staan hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Op steun van het CDA werd gehoopt, maar die partij heeft zich er negatief over uitgelaten. D66 zette de deur wel op een kier, maar verbaasde zich erover dat Teeven geen moeite deed de partij mee te krijgen.

Teeven was zelf aanvankelijk ook geen voorstander. "Ik vind het helemaal niks dat mensen hun straf thuis voor de televisie kunnen uitzingen, met een biertje in de hand", zei hij volgens De Telegraaf eerder. Hij ging toch overstag omdat er bezuinigd moest worden.

Elektronische detentie moest de schatkist zestien miljoen euro per jaar besparen. Voor die misgelopen bezuiniging zal waarschijnlijk nu elders op justitie een oplossing moeten worden gevonden, aldus de krant. Mogelijk kan Teeven door een teruglopend aantal gevangenen al geld op zak houden.