Radicale imam veroordeeld in VS

Een Egyptische imam is maandag in New York veroordeeld voor het ondersteunen van terrorisme. Mustafa Kamel Mustafa gaf jarenlang extremistische preken in een moskee in Londen. De rechter acht onder meer bewezen dat Mustafa mannen aanzette een terreurkamp in Oregon op te zetten.

Ook stuurde hij ten minste een man naar een trainingskamp van extremisten in Afghanistan. Daarnaast was de imam betrokken bij de ontvoering van vier Europeanen in Jemen in 1998, die later omkwamen.

De 55-jarige Mustafa, ook wel bekend onder zijn pseudoniem Abu Hamza al-Masri, leidde in de jaren negentig een moskee in Londen en werd in 2012 door Groot-Brittannië uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zijn gebedshuis zou onder meer zijn bezocht door een van de terroristen achter de aanslagen op 11 september 2001 en Richard Reid, de Brit die in december 2001 probeerde een vliegtuig op te blazen met een bom die in zijn schoen zat verstopt. De kidnappers die de Europeanen in Jemen ontvoerden communiceerden met elkaar met een satelliettelefoon die ze van Mustafa hadden gekregen.

De jury kreeg beeld- en geluidsopnames voorgeschoteld van Mustafa's preken, waarin hij zijn volgelingen voorhield dat niet-moslims als beesten behandeld mogen worden en dat het ontvoeren niet-islamitische vrouwen en kinderen geoorloofd is.

Mustafa ontkende ooit betrokken te zijn geweest bij terrorisme.