FNV: 'Lidl is slavendrijversbaas'

Nederlandse werknemers van de Lidl moeten vaak harder werken dan ze aankunnen. Ze verslepen te hoge of zware pallets of dozen, zo stelt vakbond FNV Handel in een onderzoek dat maandag aan de supermarktketen werd overhandigd. Een deel van hen zou daardoor klachten aan onder meer rug, pols en schouder hebben.

FNV deed ruim acht weken onderzoek naar hoe hoog en hoe zwaar pallets door Lidl werden gestapeld. De vakbond keek in die periode bij zeven filialen naar wat er aan te hoge en topzware producten binnenkwam. Een pallet die boven de 1,80 meter uittorende, werd daarbij als te hoog bestempeld, aldus de bond.

In totaal waren ruim 1250 pallets te hoog gestapeld, zo blijkt uit de inventarisatie. Ook waren ruim zeshonderd pallets topzwaar. Dat was het geval als kisten van twintig kilo boven de 1,75 meter moesten worden gestapeld. Nog eens 28 pallets vielen om, omdat ze aan de bovenkant te zwaar waren, zo stelt FNV Handel.

"Vanwege de toenemende omzet worden vrachtwagens voller geladen en wordt er in de distributiecentra structureel te hoog en te zwaar gestapeld", stelt FNV-bestuurder Fatma Bugdayci in een verklaring. "Dit heeft direct invloed op de winkels want daar moeten medewerkers de pallets weer verslepen naar de schappen. "

Naast het stapelgedrag van de Lidl keek de bond ook naar klachten bij werknemers als gevolg van het tillen en verslepen van zware dozen en pallets. Gemiddeld had 16 procent van de werknemers in de veertien onderzochte vestigingen last van klachten. In sommige filialen was dat tot wel vijftig procent.

Het is niet voor het eerst dat de slechte werkomstandigheden bij Lidl aan het licht komen. Zo schreef nrc.next tweeënhalf jaar geleden al dat vrouwelijke werknemers maar eens per dag naar de wc mochten. Alleen tijdens hun menstruatie - wanneer ze een speciale 'menstruatieband' droegen, mochten ze vaker.

Al in het najaar van 2006 liet de Duitse supermarktketen weten de bedrijfscultuur te willen aanpakken. Twee jaar later verontschuldigde Lidl zich nogmaals, ditmaal voor het schenden van de privacy van werknemers en klanten. Het concern zou daartoe camera's hebben opgehangen in zijn filialen.

Lidl laat aan vakblad Distrifood weten niet meteen te willen reageren op het rapport. "De komende weken gaan we constructief overleg voeren over de resultaten", aldus financieel topman van Lidl Erwin Bziuk. "Het is positief dat hier betrokken medewerkers actie voeren, mensen die in het belang van het bedrijf hier staan."