Chinezen aangeklaagd voor cyberspionage in VS

De Verenigde Staten hebben maandag vijf mensen aangeklaagd voor economische cyberspionage in opdracht van de Chinese regering. Dat heeft minister van justitie Eric Holder bevestigd. Het is de eerste keer dat in de VS Chinese spionnen voor het gerecht worden gedaagd.

De spionnen bekleden hoge posities in het Chinese leger, aldus ingewijden. Ze zouden hebben ingebroken in computersystemen van zes Amerikaanse ondernemingen om bedrijfsgeheimen te achterhalen. Daar hebben Chinese ondernemingen economische voordelen uit kunnen trekken. Slachtoffers van de spionage waren de Amerikaanse metaalindustrie en bedrijven die zich richten op zonne- en kernenergie. De verdachten worden diefstal van geheime documenten en economische spionage ten laste gelegd.

Eerder dit jaar noemde de Amerikaanse regering het bestrijden van cyberaanvallen gesteund door buitenlandse regeringen een van haar hoogste prioriteiten. Washington beschuldigt China al langer van het steunen van cyberspionage. Beijing heeft dit altijd ontkend en zegt zelf het slachtoffer van hackers te zijn, zowel uit eigen land als uit de VS.