Nieuwe hectometerbordjes al langs de snelweg

Rijkswaterstaat begint maandag al met de vervanging van de hectometerbordjes. Aanvankelijk zouden de nieuwe bordjes op elke hele kilometer, waarop voortaan de maximumsnelheid is aangegeven, pas vanaf volgende maand worden geplaatst. Als eerste is de A15, die loopt tussen de Maasvlakte en Nijmegen, aan de beurt.

Rijkswaterstaat plaatst deze week driehonderd hectometerbordjes. Door veel 's nachts te werken moet de verkeershinder tot een minimum worden beperkt. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil met de nieuwe bordjes een einde maken aan verwarring over de geldende maximumsnelheid en gevaarlijke situaties voorkomen.

De komende weken worden op de A1, A2, A4, A12 en A15 de hectometerbordjes op elke hele kilometer vervangen door bordjes waarop ook de maximumsnelheid is te zien. In totaal gaat het om ongeveer vijftienhonderd hectometerbordjes.

Later dit jaar volgen de andere snelwegen, meldt Rijkswaterstaat. Uiteindelijk zijn er dan ruim vijfduizend nieuwe exemplaren geplaatst.

Bij wegen met drie of meer rijstroken worden de hectometerbordjes ook links van de weg voorzien van een snelheidsaanduiding. Op de spitsstrooktrajecten worden de bordjes niet aangepast, omdat hier de snelheid vaak met andere verkeersborden wordt aangegeven.