Keurmerk moet doorfokken honden tegengaan

Rasverenigingen gaan het fokken van honden met extreme uiterlijke kenmerken aanpakken. Ze roepen een kwaliteitskeurmerk in het leven om het 'pimpen' van rassen verder te voorkomen, schrijft Trouw maandag.

Omdat daar vraag naar was zijn fokkers jarenlang bezig geweest met het fokken van honden met de platste snuit, de kleinste kop of de meeste rimpels. Om deze extreme uiterlijkheden te krijgen werden verwante dieren met een markant uiterlijk met elkaar gekruist.

De genetische basis van sommige rassen is nu veel kleiner, waardoor veertig procent van de rashonden verborgen gebreken heeft. Sommige rassen hebben acute problemen, zegt directeur van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied Ingeborg de Wolf in de krant. Zo heeft de Engelse bulldog een relatief grote kop gekregen en een smal bekken, waardoor pups via een keizersnede ter wereld moeten komen.

De rasverenigingen voeren nu een dna-test in voor puppies zodat er een databank ontstaat van alle rashonden, waarin afkomst en verwantschap vastliggen. "Zien we dan afwijkingen toenemen of nauwe verwantschappen ontstaan, dan kunnen we als raad direct actie ondernemen." Het keurmerk wordt aangeduid met 'fairfok', afgeleid van fairtrade, wat staat voor 'eerlijke handel'.