Bijna een op drie agenten verzuimt fitheidstest

Van de veertigduizend politieagenten die een conditietest moeten afleggen, hebben vijftienduizend agenten dat niet gedaan. Vijfduizend agenten kampten met een blessure of andere klachten, de rest kwam niet opdagen. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek. 3500 agenten zakten voor de toets.

De toets, waarbij wordt gekeken of agenten fit genoeg zijn voor hun werk, is verplicht voor alle agenten die een wapen dragen. De agenten die de toets niet aflegden en de agenten die ervoor zakten vormen in totaal 46 procent van het aantal politiemedewerkers die de zogeheten Fysieke Vaardigheidstoets moeten afleggen.

De politie zelf is desondanks niet ontevreden over de resultaten. "Het merendeel van de agenten doet mee aan de Fysieke Vaardigheidstoets en slaagt daar ook voor", zegt Jannine van den Berg, lid van de korpsleiding van de politie, tegen de nieuwsrubriek. "Wij hebben fitte dienders op straat lopen."

Van de mannelijke deelnemers aan de sporttest zakt vijftien procent. Van de vrouwelijke agenten zakt slechts een op de tien voor de test, waarbij agenten een parcours moeten afleggen dat is afgeleid van het dagelijkse politiewerk op straat. Verder zakt vijftien procent van de veertigers en ruim 23 procent van de 60-plussers.

De fitheidstest werd begin 2012 ingevoerd en wordt in de toekomst onderdeel van de Aanhouding- en Zelfverdedigingstoets voor agenten.