Asscher wil discriminerend bedrijf aan schandpaal

De namen van bedrijven die werknemers of sollicitanten discrimineren worden straks door de overheid openbaar gemaakt. Hiervoor wordt de wet nog dit jaar gewijzigd, kondigt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zaterdag aan.

De politie moet voortaan alle aangiftes van discriminatie oppakken. Eerder kondigde minister Lodewijk Asscher (PvdA) al aan dat de overheid straks geen zaken meer doet met bedrijven die zijn veroordeeld voor discriminatie. Dit is allemaal opgenomen in een plan tegen discriminatie dat zaterdag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Ruim zestig procent van de Nederlanders met Marokkaanse of Turkse achtergrond voelde zich volgens het ministerie vorig jaar gediscrimineerd. Een kwart van alle Nederlanders zou discriminatie hebben ervaren vanwege bijvoorbeeld hu geslacht, seksuele voorkeur, leeftijd of een zwangerschap.

"Bij de integratie verwachten wij veel van mensen", zegt Asscher zaterdag in Trouw. "Zij moeten hun best doen en hindernissen overwinnen om in Nederland thuis te raken. Maar daar hoort bij dat iedereen die hier is een eerlijke kans verdient." Daarom moet volgens hem streng worden opgetreden tegen discriminatie.

Het kabinet wil het op meer terreinen mogelijk maken bedrijven die de regels overtreden aan de schandpaal te nagelen. "Het hoort bij modern bestuur dat je bekendmaakt wat je ziet", zegt Asscher.

De overheid mag nu nog niet bekendmaken welke bedrijven de regels overtreden. Daarom wil Asscher de regels aanpassen. "Ook om recht te doen aan degenen die het wel goed doen. Benoem wie de rotte appels zijn in de sector."

Ook de namen van bedrijven die op papier naar het buitenland verhuizen om de activiteiten in Nederland tegen lagere loonkosten voortzetten wil Asscher onthullen. Met de wet zou het ook gemakkelijker zijn opdrachtgevers aan te spreken op het gedrag van bedrijven aan wie zij werk hebben uitbesteed.

Het bij de naam noemen van bedrijven kan volgens de minister een groter effect hebben dan een boete. "Wij zien nog wel eens dat een bedrijf failliet gaat en dat de eigenaren gewoon opnieuw beginnen." Asscher wil het wetsvoorstel in de zomer indienen.