Heleen van Royen drukt zelfmoordgedachten weg

Heleen van Royen kampt met depressieve gedachten en soms zelfs zelfmoordneigingen. "Ik zeg het vrij droog", vertelt de 49-jarige schrijfster aan Novum Nieuws. "Maar mijn vader heeft het gedaan. Ik weet hoe het is voor de achterblijvers en dat houdt me ook wel echt tegen." Haar vader stapte uit het leven toen ze 13 jaar oud was.

De situatie van Van Royen is niet 'acuut'. "Maar er zijn wel momenten geweest dat ik me dat kon voorstellen", zegt de moeder van twee kinderen over suïcide. "En dan denk ik altijd: die kant moeten we niet op."

Van Royen heeft een paar keer in haar leven een psychose gehad en schreef over haar postnatale depressie de roman De Gelukkige Huisvrouw. "Sombere periodes zijn ook onderdeel van het leven", relativeert ze. In de selfietentoonstelling Selfmade, die sinds vrijdag is te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag, worden ook de donkere periodes belicht. "Ik wil alles laten zien."

Een aantal selfies van Van Royen is te koop bij veilinghuis Catawiki. Een naaktselfie leverde donderdagavond 1500 euro op. Ook de veelbesproken close-up waarop de schrijfster een tampon uit haar geslachtsdeel trekt, wordt geveild.

Op veel selfies die in de expositie te zien zijn, heeft de schrijfster weinig kleren aan. Naar eigen zeggen wil ze het lichamelijk verval daarmee vastleggen. "Fysiek gaat het allemaal gewoon achteruit, geestelijk gelukkig niet", merkt ze op. "Het is wel heel wonderlijk, omdat je weet hoe het gaat eindigen."