Protest Brazilië tegen duur WK uitgemond in rellen

Braziliaanse demonstranten die te hoop liepen tegen de besteding van miljarden aan overheidsgeld voor het wereldkampioenschap voetbal zijn donderdag op de vuist gegaan met de oproerpolitie. Op een hoofdstraat in het centrum van Sao Paulo, een van de speelsteden, joeg de politie met traangas en rubberkogels betogers weg bij een barricade van brandend vuilnis.

Zo'n duizend voornamelijk jonge demonstranten gaven aanvankelijk op vreedzame en ludieke wijze lucht aan hun verontwaardiging over de uitgaven voor het komende toernooi. Met slagwerk, ketelmuziek en spandoeken onderstreepten de actievoerders, die willen dat de miljarden niet voor het voetbalfestijn maar voor woningbouw, onderwijs en gezondheidszorg worden gebruikt, hun eisen. Enkele betogers zetten een schoppartij van een voetbalwedstrijd in scène en een ander had zich uitgedost als een geraamte in een Braziliaans voetbalshirt.

Toen een groep demonstranten de ruiten van een autodealer en een bank ingooide, greep de politie in. Agenten arresteerden zeven mensen, die volgens de politie molotovcocktails op zak hadden. Aan het eind van de avond keerde de rust in Sao Paulo weer.

Eerder op de dag had de Beweging van Dakloze Arbeiders zich verzameld bij het Itaquerao-stadion van de grootste stad van het land. De betogers lieten weten het binnenkort op te leveren voetbalstadion niet te willen beschadigen, maar duidelijk te willen maken dat het wereldkampioenschap de armen vooral extra ellende heeft gebracht. Veel mensen zouden uit hun huizen zijn gezet omdat ze de snelgestegen huren in de buurt rond het stadion niet meer kunnen opbrengen.

Ook in Rio de Janeiro, Brasilia en Belo Horizonte gingen demonstranten de straat op. In de noordoostelijke speelstad Recife plunderden relschoppers enkele winkels. Ze konden ongestoord hun gang gaan, doordat de politie van de stad al drie dagen staakt.