[EL] Uitslag Sevilla - Benfica

Sevilla heeft voor de derde keer in negen jaar de Europa League veroverd. In de finale van de Europa League in Turijn werd Benfica, dat in de finale van vorig jaar van Chelsea verloor, na penalty's verslagen. Na 120 minuten was het 0-0.

Voetballend was het in de eerste helft niet veel soeps. In het stadion van Juventus oogden de spelers van zowel Sevilla als Benfica zeer gespannen. Niet raar, want er stond uiteraard een Europese beker op het spel. Voor de Portugezen speelde er nog iets anders mee. Benfica trok namelijk in de laatste zeven Europese finales aan het korste einde. Vandaar dat er in Portugal wordt gesproken van een 'finalevloek'. De angst voor nog een verlies, hing als een deken over de Portugese ploeg.

In de eerste driekwartier was Benfica slordig en ging tegenstander Sevilla slecht om met de ruimtes die het kreeg. De Spanjaarden gokten veelal op de lange bal en hoopten op de individuele klasse van Rakitić en Bacca. Een paar keer oogden ze redelijk gevaarlijk, maar doelman Oblak hoefde voor de theepauze amper in actie te komen. Benfica creeërde helemaal niets, maar werd ineens gevaarlijk in de blessuretijd van de eerste helft.

Een lange bal viel achter de Sevilla-verdediger. Plots dook Maxi Pereira op voor doelman Beto. De rechtsback zette zijn voet tegen de bal, maar wist Beto niet verschalken. De keeper van Sevilla bleef lang staan en bracht redding. Het was de grootste kans voor de pauze. De kansen gaven de Adelaars vertrouwen. Meteen na rust stond Lima helemaal vrij aan de linkerkant door een dekkingsfout bij Sevilla. De aanvaller controleerde de bal en zijn schot zeilde richting de rechteronderhoek, waar een verdediger van Sevilla goed stond opgesteld.

Niet veel later werd Sevilla gevaarlijk. Rakitić onderschepte de bal op de helft van Benfica en zette Reyes één-op-één met Oblak. Tenminste, dat leek zo. Luisão bracht met een uitstekende tackle redding en het gevaar was geweken. Het waren de startschoten van een zeer open tweede helft. Beide teams kregen ruimte om te voetballen en gevaar te stichten, maar de beide defensies hielden goed stand. Met behulp van wat kunst en vliegwerk bleven beide doelen schoon.

Sevilla het roer over, maar twintig minuten voor tijd begon de aanvalsmachine van Benfica weer te draaien. Maxi gaf de bal op een presenteerblaadje aan Lima, maar de voorhoedespeler miste. Tien minuten voor tijd was de ervaren spits wederom gevaarlijk met een hard schot van afstand. De bal zwabberde richting het doel, maar Beto wist de bal nog over de deklat te tikken. In de allerlaatste secondes kreeg Garay dé kans. De verdediger poogde met een halve omhaal te scoren, maar hield de bal niet laag. Geen team wist te scoren in de reguliere speeltijd.

In de verlenging waren de krachten een beetje op. Na iets meer dan honderd minuten spelen had Bacca dé kans om het duel te beslissen in het voordeel van Sevilla. Een sublieme pass van Rakitić zette de Colombiaanse spits oog-in-oog met Oblak. Bacca bleef echter niet rustig en schoot de bal hard langs de verkeerde kant van de paal. Daarna probeerde Benfica het nog wel, maar moesten strafschoppen zorgen voor een beslissing.

Benfica mocht als eerste aanleggen en dacht daarmee een voordeel te hebben. Lima schoot de eerste strafschop raak, maar teamgenoten Cardozo en Rodrigo faalden vanaf elf meter. Sevilla toonde zich heel scherp vanaf de stip. De Spanjaarden schoten alles hard raak en wonnen de Europa League. Voor de Spanjaarden de derde Europa League-titel sinds de eeuwwisseling. Benfica verliest de achtste finale op rij.

Sevilla (wns)

0 - 0

Benfica

Gele kaart: Fazio, Moreno, Coke (Sevilla), Siqueira, André Almeida, (Benfica)

Rodrigo

Coke juicht na het scoren van de beslissende penalty (Foto: PRO SHOTS / Actionimages)