Gele vertrekstaten op stations verdwijnen toch niet

De gele overzichtsborden met vertrektijden op de NS-stations blijven voorlopig toch hangen. De NS vond de vertrekstaten niet meer van deze tijd, maar de vervoerder heeft nu op advies van consumentenorganisaties besloten dat ze nog niet verdwijnen. De partijen gaan de toekomst van de combinatie van normale en digitale borden bekijken.

Na een gesprek met de consumentenorganisaties, verenigd in het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov), komt de NS nu terug van zijn beslissing. In de komende gesprekken staat volgens het Locov niet het afschaffen van maar het verbeteren van de informatievoorziening centraal.

De NS kondigde in december aan dat de gele borden geleidelijk gingen verdwijnen omdat ze niet meer van deze tijd zouden zijn. Reizigers zouden hun reis vooral online plannen en op de stations zouden naar de digitale borden kijken.

Volgens Locov maakt nog ongeveer drie tot vijf procent gebruik van de gele borden. "Dat is te veel om te negeren. Gelukkig ziet NS ook het belang van statische reisinformatie", aldus de belangenvereniging.

Vooral toeristen, mensen zonder smartphone en reizigers die zoeken naar een totaaloverzicht, gebruiken de vertrekstaten nog. Bovendien kwamen ze goed van pas toen vorige maand door een storing alle digitale informatieschermen op de perrons uitvielen.

In heel Nederland hangen ongeveer 3400 informatieborden. De NS wilde dat in eerste instantie terugbrengen tot zevenhonderd. Daarna zouden ze allemaal verdwijnen.