'Marteling tiert welig'

Marteling tiert in grote delen van de wereld nog altijd welig. Dat stelt Amnesty International dinsdag in een rapport. Foltering en mishandeling komen volgens de mensenrechtenorganisatie in bijna ieder land voor. Volgens een peiling in opdracht van Amnesty onder 21.000 mensen in 21 landen is 44 procent van de ondervraagden bang voor marteling, als ze in eigen land in de cel belanden.

Uit dezelfde peiling blijkt dat 36 procent van de ondervraagden vindt dat de omstandigheden martelpraktijken soms kunnen rechtvaardigen.

Volgens Amnesty doen regeringen niet genoeg om marteling tegen te gaan. Het is dit jaar 30 jaar geleden dat de Verenigde Naties de Conventie Tegen Marteling aannamen. Inmiddels hebben 155 landen het geratificeerd. Volgens Amnesty wordt in zeker 79 van die landen nog gemarteld.

Als mishandeling ook wordt meegeteld dan gaat het zelfs om 141 landen; bijna ieder land waar Amnesty actief is. In sommige landen gebeurt dat stelselmatig, in andere gaat het om op zichzelf staande incidenten.

Volgens Amnesty is marteling in veel landen bij wet verboden, maar maken ze het in praktijk mogelijk. Zo zegt bijvoorbeeld de Mexicaanse regering dat marteling de uitzondering is en niet de regel. Maar in de praktijk, stelt Amnesty, komt het veel voor dat de politie en andere Mexicaanse veiligheidsdiensten mishandelen en folteren en daar ongestraft mee wegkomen.