Eerste eindexamenklachten stromen binnen

Bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) stromen de klachten maandag na de eerste eindexamendag binnen. Aan het einde van de middag liep de teller op tot bijna tweeduizend. Volgens een woordvoerder staat de lijn inmiddels 'roodgloeiend'.

Vwo'ers, die begonnen met het examen Nederlands, beklagen zich vooral over het grote aantal open vragen. Ook was de tekst te lastig. De havisten hadden moeite met het examen kunst. Ze vonden dat twee specifieke vragen niet aansloten bij de leerstof en te economisch en geschiedkundig waren.

Verder kwamen ook weer enkele opmerkelijke klachten binnen. Zo waren op een school bij een praktijkexamen op het vmbo enkele kleiwerkjes ontploft in de oven waardoor de leerlingen opnieuw moesten beginnen. In Beverwijk hadden leerlingen last van een branderige lucht omdat in de buurt een brand woedde. De conciërge besloot daarop de ramen te sluiten.

De telefonische klachtenlijn van het LAKS is nog tot 19.00 uur open. Op de site kunnen leerlingen de hele dag hun beklag doen. In totaal doen zo'n 198.000 middelbare scholieren examen. De examens duren nog tot eind mei.