Boko Haram wil ontvoerde meisjes ruilen

De Nigeriaanse schoolmeisjes die zijn ontvoerd door terreurgroep Boko Haram zijn tot de islam bekeerd. Dat zegt Boko Haram-leider Abubakar Shekau in een maandag verschenen videoboodschap. De moslimextremisten laten hun gijzelaars alleen gaan als al hun gevangen wapenbroeders worden vrijgelaten.

Het filmpje, dat zeventien minuten duurt, toont ongeveer honderddertig zwaargesluierde meisjes. Ze zijn verzonken in gebed of reciteren Koranverzen. Twee van de meisjes zeggen hun christelijke geloof te hebben ingeruild voor het islamitische. Waar de beelden zijn geschoten is onduidelijk.

Strijders van Boko Haram ontvoerden op 15 april meer dan driehonderd tienermeisjes uit een kostschool in Chibok, dat in de noordelijke deelstaat Borno ligt. Van de meisjes wisten er enkele tientallen onderweg naar de kampen van hun ontvoerders of in de eerste dagen na aankomst te ontkomen. De terreurgroep houdt volgens het Franse persbureau AFP nog 223 voornamelijk christelijke meisjes vast.

Shekau zei eerder de meisjes als slavinnen te willen verkopen. Die uitspraken staan inmiddels, nu de Boko Haram-leider een gevangenenruil aanbiedt, in een wat ander licht. Volgens sommige Nigeriaanse mensenrechtenactivisten toonde Shekau ook met die eerdere uitspraken al dat hij de meisjes als koopwaar ziet waarover te onderhandelen valt.