Rookverbod beter nageleefd in cafés

In steeds minder cafés wordt het rookverbod overtreden. Afgelopen najaar werd nog in 35 procent van de kroegen gerookt, maar dat is in de eerste maanden van het jaar gedaald naar een kwart. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zondag. In juni volgen de definitieve cijfers.

Van Rijn is positief over de trend, maar waarschuwt voor te veel optimisme. Hij verwacht dat er nog een lange weg te gaan is voordat de norm overal wordt gerespecteerd.

Het rookverbod geldt nu niet voor kleine cafés zonder personeel. Van Rijn verwacht dat die uitzondering sneuvelt. "Als het wetsvoorstel dat het rookverbod in de hele horeca regelt straks door de Tweede Kamer is, is er meer duidelijkheid", zegt hij in een verklaring. "Dan mag er gewoon in geen enkel café meer gerookt worden. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het dan ook niet meer gebeurt."

"De NVWA blijft met extra capaciteit scherp controleren maar dit is een hardnekkig fenomeen in onze samenleving", vervolgt de staatssecretaris. "Dus er komen vast ook weer eens nalevingscijfers die tegenvallen."

Van Rijn liep zaterdagavond in Den Haag mee met een inspectieteam. Naast het rookverbod werd ook het verbod op tabaksverkoop onder de 18 jaar gecontroleerd. Van Rijn constateert dat er tabaksverkopers zijn die het niet zo nauw nemen met die norm. "Zij worden nu extra stevig aangepakt. Als je drie keer in zo'n korte periode over de schreef gaat en sigaretten verkoopt aan 18-minners, solliciteer je daar ook naar. Voor die gevallen is de wet nu onverbiddelijk: three strikes out."

Tabaksverkopers die drie keer binnen een jaar worden betrapt op het verkopen van sigaretten aan 18-minners, krijgen een boete en mogen minstens een week geen tabak meer verkopen. De NVWA heeft deze maatregel, die sinds 1 januari beschikbaar is, in april voor het eerst opgelegd.