PVV wil Eritrese voetballers naar Roemenië sturen

Het Eritrese voetbalelftal dat twee jaar geleden verdween en deze week opdook in Gorinchem moet worden teruggestuurd naar Roemenië. Dat stelt de PVV in Kamervragen aan staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De zeventien spelers en hun teamarts keerden na een verloren wedstrijd in Oeganda niet terug naar Eritrea, dat een dictatoriaal regime heeft. Het land straft inwoners die het land ontvluchten en dus kreeg het team in Oeganda asiel. Het AD schrijft zaterdag dat ze vervolgens via Roemenië naar Nederland zijn gevlucht.

Omdat ze eerst in Roemenië waren, hadden ze volgens de PVV daar moeten blijven. De PVV beroept zich op de Dublinverordening. Volgens dat verdrag is de EU-lidstaat waar een asielzoeker is binnengereisd verantwoordelijk voor diens asielverzoek, maar het is niet duidelijk of het team in Roemenië een asielverzoek heeft ingediend.

De PVV wil verder weten of Nederland een rol heeft gespeeld bij het naar Nederland halen van het team en spreekt van een 'zeer domme actie' als dat het geval blijkt.