'Meeste winkeliers willen ruimere wapenwet'

Zestig procent van de winkeliers wil dat de wapenwet wordt verruimd zodat zij een wapen mogen hebben. Een op de vijf heeft al een wapen achter de toonbank, schrijft het AD woensdag op basis van een onderzoek van Eenvandaag onder duizend winkeliers.

Een op de vijf ondervraagde winkeliers zou al een wapen achter de toonbank hebben. Bij de grote meerderheid gaat het om slagwapens zoals honkbalknuppels. Verder worden ijzeren staven en stoelpoten met spijkers genoemd. Enkele juweliers hebben een vuurwapen.

De winkeliers zouden massaal aangeven achter de juweliersvrouw in Deurne te staan. Zij doodde op 28 maart twee overvallers toen haar man gevaar liep. Van de winkeliers zegt 88 procent er begrip voor te hebben dat het paar een wapen had. Het stel had hier geen vergunning voor en zou vervolgd kunnen worden voor verboden wapenbezit.

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers waarschuwt in de krant voor een wapenwedloop. "Wat we niet moeten hebben is dat de overvaller denkt: 'De gemiddelde winkelier heeft een slagwapen, dus ik kan niet meer aankomen met een mes, laat ik maar een volautomatisch vuurwapen meenemen.'"