'Werknemers horeca verdienen een schijntje'

Horecapersoneel krijgt gemiddeld genomen het laagste loon van alle werknemers in Nederland. Dat stelt tenminste vakbond FNV Horeca. De gemiddelde horecamedewerker met diploma toucheert per uur 9,41 euro, zo blijkt uit een inventarisatie van de bond. Voor een ongediplomeerde barman of serveerster is het bruto uurloon zonder fooien 8,57 euro.

Zowel gediplomeerde als ongediplomeerde horecamedewerkers verdienen minder dan bijvoorbeeld iemand die in een tankstation werkt of de vakken vult in een supermarkt. Zij verdienen volgens de bond respectievelijk namelijk gemiddeld 9,70 en 10,17 per uur. De schoonmakers, die momenteel voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden staken, verdienen 10,70 euro per uur.

Per maand komt een schoonmaker daardoor tweehonderd euro hoger uit dan een volwassen horecamedewerker, zo stelt FNV. "Ook al ben je als werknemer in de horeca het visitekaartje van de zaak, je wordt er veelal beloond met het allerlaagste salaris", aldus de bond. FNV pleit daarom voor verandering en hogere lonen.

Wanneer bovendien wordt gekeken naar het uurloon voor onregelmatig werk op zaterdag of in de avond, dan zijn de verschillen nog groter, aldus FNV. Bij overwerk ligt het uurloon voor horecapersoneel soms zelfs vier euro lager dan bij schoonmakers.