Vaticaan krijgt een veeg uit de pan van de VN

Het Vaticaan staat er niet echt lekker op bij de Verenigde Naties. Tijdens een bijeenkomst in Geneve heeft de VN de pauselijke staat beschuldigd van het schenden van de VN-conventie tegen Marteling.

Aartsbisschop Tomasi, de ambassadeur van paus Frans in Genève heeft hierop gereageerd door de zwarte piet bij anderen neer te leggen. Volgens hem heeft het Vaticaan alleen jurisdictie binnen de grenzen van het ministaatje. Volgens zijn manier van redeneren ligt de verantwoording bij de landen waarbinnen het misbruik heeft plaatsgevonden.

De leden van de VN waren not amused over de houding van de papen. Zij zijn van mening dat de Heilige Stoel wel degelijk de verantwoording draagt omtrent het misdadige gedrag van haar leden. Verder is de commissie ontstemd over het klimaat van straffeloosheid dat het Vaticaan geschapen heeft. Naar hun idee hebben de Katholieken te weinig gedaan om daders van seksueel misbruik weg te sturen en aan te geven bij justitie.

Paus Frans laat zich over de kwestie inlichten door een internationale commissie. Tot nu toe lijkt het echter bij woorden te blijven en is men niet actief bezig om misdadige elementen binnen de kerk te bestraffen.