Hennis benadrukt belang NAVO

Het NAVO-lidmaatschap is voor Nederland in het verleden de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken en zal dat ook in de toekomst zijn. Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) maandag gezegd tijdens een toespraak voor veteranen bij het bevrijdingsdefilé in Wageningen.

De panelen op het wereldtoneel verschuiven volgens de minister in een razend tempo. Onzekerheid is daarin de 'grootste constante'. Hennis breekt daarom een lans voor het 65 jaar oude bondgenootschap.

"Alweer 65 jaar lang is het NAVO-lidmaatschap de best mogelijke veiligheidsverzekering gebleken, met wereldwijde dekking", aldus Hennis. "Maar ik zeg u dit: de NAVO kan nog niet met pensioen. Verre van dat. Het NAVO-lidmaatschap is geen 'nice-to-have' maar noodzaak."

Hennis bracht de toehoorders in herinnering dat er in de Tweede Wereldoorlog militairen vochten voor een ander volk, een ander land. Dat besef zei de minister levend te willen houden. "Door samen te werken, de krachten te bundelen. Met andere woorden: niet naar binnen gekeerd, maar naar buiten - over de dijken heen." Aan de vooravond van de zeventigste herdenking van D-Day noemde ze de Tweede Wereldoorlog nog altijd 'een moreel ijkpunt'. "Een ijkpunt dat, naar ik hoop, ons helpt koers te houden."

De toespraak van de minister was gestoeld op het verhaal van oud-pelotonssergeant Charles Reeves. Als negentienjarige zette hij bijna zeventig jaar geleden voet op Normandische bodem. "Het waren de eerste etappes. De eerste etappes op het pad naar onze vrijheid. Bij zijn oversteek van de Rijn in 1945 was sergeant Reeves van zijn sectie als enige overgebleven", aldus Hennis, die Reeves als aanwezige bedankte. "U vocht voor onze vrijheid. Thank you."