Christelijke gemeenten herdenken alvast

In verschillende streng christelijke gemeenten zijn zaterdagavond alvast de Nederlandse burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogen en bij vredesoperaties herdacht. De gemeenten hebben de herdenking een dag vervroegd vanwege de zondagsrust.

Onder meer in Staphorst, Rijssen, Genemuiden en Urk werden zaterdag om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Er zijn ook gemeenten die zowel zaterdag als zondag een herdenking houden, zoals de Brabantse gemeente Werkendam.

Vanuit de streng christelijke gemeenten klinkt ook verzet tegen de verplaatsing van de herdenking. De veteranenvereniging in Urk maakt zich er bijvoorbeeld kwaad over. De veteranen zijn een petitie gestart om de dodenherdenking altijd op 4 mei te houden. Die was zaterdagavond ruim 1500 keer ondertekend. Om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen zijn veertigduizend handtekeningen nodig.

In de rest van het land worden de oorlogsslachtoffers gewoon op 4 mei herdacht. Op verschillende plekken worden zondag herdenkingen gehouden. In sommige gevallen zijn daar leden van de koninklijke familie bij. Zo zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig bij de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.