Oostenrijkers met opzet besmet met malaria

Honderden mensen zijn in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw in Oostenrijk geïnjecteerd met de parasiet die malaria veroorzaakt. Dat gebeurde in het kader van onderzoek naar een kuur tegen syfilis, een ziekte die destijds al met penicilline werd bestreden. Onder de proefpersonen bevonden zich kinderen uit een weeshuis. Dat heeft een onderzoekscommissie bekendgemaakt.

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van beschuldigingen van voormalige bewoners van het weeshuis, dat werd gerund door de overheid. De commissie heeft vastgesteld dat tussen 1951 en 1969 230 mensen aan het experiment zijn onderworpen, meldde vrijdag de Oostenrijkse staatsomroep ORF. De inentingen veroorzaakten doorgaans twee weken lang hoge koorts, tot wel 42 graden, en leidden vervolgens soms nog twintig jaar lang tot plotselinge koortsaanvallen. Het is niet duidelijk of er doden zijn gevallen.

Het idee was dat de syfilisbacterie door de koorts uitgeschakeld zou worden, maar deze behandelmethode werd al in de jaren '40 vervangen door een behandeling met penicilline. Malaria kan dodelijk zijn en wordt veroorzaakt door parasieten. De ziekte wordt gewoonlijk overgebracht door besmette muggen. Malaria kan in een vroeg stadium worden behandeld, maar er bestaat nog altijd geen vaccin tegen. Jaarlijks kost de ziekte aan meer dan zeshonderdduizend mensen het leven. De meeste slachtoffers zijn kinderen in Afrika.