Kritiek motorclub zegt Opstelten niets

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) herkent zich niet in de kritiek van motorclub Veterans dat hij deze groepering wegzet als 'zware criminelen, drugsdealers en moordenaars'. Dat laat zijn woordvoerder donderdag desgevraagd weten. De Veterans hebben aangifte wegens smaad gedaan tegen de bewindsman.

"Het is niet zijn gewoonte om motorclubs weg te zetten als moordenaars", zegt Opsteltens woordvoerder. "We hebben niks tegen motorclubs in het algemeen. Maar individuele leden en clubs die zich schuldig maken aan criminaliteit en wangedrag pakken we keihard aan." Van de aangifte is bij het ministerie nog niets bekend.

Opstelten zit lelijk in zijn maag met de oplopende spanningen tussen de Hells Angels en hun aartsrivalen, de Bandidos. Ook leden van motorclub Satudarah komen geregeld negatief in het nieuws. De minister heeft dan ook gezegd criminele activiteiten in deze hoek met alle middelen te bestrijden.

De Veterans, een motorclub van oud-militairen die in het buitenland hebben gediend, stellen dat Opstelten iedereen over één kam scheert en dat er nog nooit een strafrechtelijk onderzoek is gedaan naar hun club of een van de leden. Van zware criminaliteit is al helemaal geen sprake, aldus Veterans.

Ook de kritiek van de RAI Vereniging en berijdersorganisatie KNMV over de hoeveelheid afgelaste motorevenementen en het wegzetten van motorrijders als criminelen, herkent Opstelten niet.

"Wij focussen ons op criminele clubs en individuen, dat doen ook gemeenten", zegt zijn woordvoerder. "Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en zitten erbovenop. Zij maken een afweging of een evenement kan doorgaan of niet. Laat duidelijk zijn dat we achter de kwaden aanzitten, niet achter de goeden."

De motorbranche heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) per brief opgeroepen zorgvuldigere afwegingen te maken bij de beoordeling van vergunningaanvragen voor evenementen. De VNG kon donderdag nog geen reactie geven.